'Ετοιμες σάλτσες....πού να τις χρησιμοποιήσω;

Γεια σας και πάλι!

Σε μια βόλτα μου στο super market,μαζί με τον αγαπημένο μου σύζυγο βρέθηκα μπροστά σε ένα stand με διάφορες σάλτσες. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η teriyaki sauce.Δεν την είχα ξαναδεί,ουτε δοκιμάσει.Φυσικά δεν ήξερα και που να τη χρησιμοποιήσω!Έτσι λοιπόν μπήκε το μπουκαλάκι στο ψυγείο και έμεινε εκεί!!!!
Ώσπου ένα βράδυ,σε μια φάση δημιουργικού οίστρου και έχοντας ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για κανένα 5λεπτο,έπιασα την περιβόητη sauce!!!!
Έλα όμως που δεν ήξερα,όπως προείπα,πως να τη χρησιμοποιήσω!
Έτσι το ίντερνετ έδωσε ακόμα μια φορά τη λύση!
Κάνοντας λοιπόν την αναζήτηση έπεσα πάνω σε ένα site που βρήκα όλες τις έτοιμες σάλτσες και sauce και σας τις παρουσιάζω!

Και ας αρχίσουμε με την αγαπημένη όλων την κέτσαπ!!!
Στην έτοιμη εκδοχή της φτιάχνεται από ντομάτες(λογικό),ξύδι,κρεμμύδι και ζάχαρη.Στην σπιτική εκδοχή βάζουμε πολλά περισσότερα!Θα σας δώσω μια μέρα και την συνταγή της μαμάς μου!Λοιπόν συνεχίζω!
Κατά κύριο λόγω τη χρησιμοποιούμε στα έτοιμα γεύματα,τύπου fast food,αλλά και σαν βάση για σος και σάλτσες. Μπορεί να συνοδεύσει γεύματα με ψητά ή τηγανιτά κρεατικά και λαχανικά,σάντουιτς,ζυμαρικά και άλλα.
Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές όπως η κλασσική,καυτερή,πικάντικη και light.

Η επόμενη στη σειρά είναι φυσικά η μουστάρδα!
Η μουστάρδα φτιάχνεται από σπόρους σιναπιού,κρασί,μέλι,κρεμμύδι,ξύδι,ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Η μουστάρδα εκτός από το απόλυτο συνοδευτικό κρέατων, αλλαντικών και σάντουιτς,
μπορεί να καρυκεύσει σούπες, να γίνει η βάση για κάθε τύπου σάλτσα κρεατικών, ψαριών, λαχανικών αλλά και βασικό συστατικό βινεγκρέτ για σαλάτες.

Υπάρχει σε διάφορες γεύσεις όπως απαλή,πικάντικη,καυτερή και η γνωστή σε όλους dijon.

Ακολουθεί η πρόσφατα αγαπημένη μου....μαγιονέζα!
Η μαγιονέζα είναι μία από τις 5 πιο γνωστές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας!Και όχι άδικα βέβαια!
Αποτελείται από κρόκους αυγών,καλό ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.Μετά από το ανάλογο χτύπημα στο μίξερ ή στο multi αποκτάει την κρεμώδη υφή της!
Είναι ιδανική για τη συνοδεία ψαριών,κρεατικών σάντουις και λαχανικών!
Είναι απαραίτητη στη ''ρώσικη'' σαλάτα,του κηπουρού την ουγγαρέζα αλλά και την λαχανοσαλάτα!
Φυσικά και μπορούμε να φτιάξουμε και μόνες μας μαγιονέζα ακόμα και χωρίς αυγά!
Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε γεύσεις όπως η κλασσική,με ελαιόλαδο και light.

Kαι πάμε τώρα στις πιο ιδιαίτερες σάλτσες με καρυκεύματα.
Soy sauce κοινώς η σάλτσα σόγιας.

Μια αλμυρή σάλτσα που παράγεται από την ζύμωση των σπόρων της σόγιας, ψημένους κόκκους δημητριακών, αλάτι, νερό όπου προκύπτει ένα σκουρόχρωμο, ρευστό, αλμυρό υγρό με πικάντικη γεύση!
Την έτοιμη σάλτσα σόγιας θα την βρείτε παντού, φυσικά χρησιμοποιείται σε φαγητά που θα φτιάξετε από την Κινέζική και γενικά την Ασιατική Κουζίνα, επίσης εμπλουτίστε σούπες, θαλασσινά, κρεατικά, λαχανικά, πικάντικα μαγειρευτά, μαρινάδες και σούσι!

Worcestershire Sauce ή αλλιώς Γουώστερ σος
Μια έτοιμη σάλτσα με αλμυρή με διακριτική γεύση ψαριού, όπου είναι και ένα από τα συστατικά της, πάστα αντζούγιας και ταμάρινθου ζυμώνεται με σκόρδο, ξύδι, ζάχαρη και μπαχαρικά και δημιουργεί μια ρευστή, σκουρόχρωμη πικάντικη σάλτσα.

Η αρωματική Γουόστερ σος είναι ιδανική για μαρινάδες κρεάτων και ψαριών, καρυκεύει ψητά κρεατικά, σε σούπες και φαγητά με θαλασσινά, σε πολλά πιάτα της Βρετανικής Κουζίνας, αλλά και σαν βάση σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες!

Σάλτσα Ούστερ – Oyster Sauce
Η υπέροχη, πικάντικη, έτοιμη σάλτσα στρειδιών φτιάχνεται από στρείδια, ζάχαρη, αλάτι, νερό και αναμειγνύονται με κόρν φλαόυρ για να «δέσει» μια σκουρόχρωμη, παχύρευστη σάλτσα, η οποία πολλές φορές περιέχει και λίγη καραμέλα.
Την καταπληκτική αυτή σάλτσα μπορείτε να την προσθέσετε σε πιάτα της Ασιατικής Κουζίνας, είναι ιδανική επιλογή για να συνοδεύσει τηγανιτά, ψητό ή βραστό κρέας, πουλερικά και λαχανικά, ειδικά τα μανιτάρια, ταιριάζει με το ρύζι αλλά και τις γαρίδες!

Ταμπάσκο το .....δυνατό!!!!
Όποιος λατρεύει τα καυτερά πιάτα, σίγουρα θα έχει στο ντουλάπι του το μικρό «μαγικό» μπουκαλάκι με ταμπάσκο, μια σταγόνα του είναι σαν μια μικρή καυτερή βόμβα!Η έτοιμη σάλτσα ταμπάσκο, ζυμωνεται τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια πιπεριές ταμπάσκο, από όπου πήρε άλλωστε και την ονομασία της η σάλτσα, μαζί με ξύδι και αλάτι.Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη της σάλτσας αυτής, όπως από πράσινες πιπεριές χαλαπένο.Ιδανικό για μεξικάνικα πιάτα, κοκκινιστά, κρεατικά και θαλασσινά, λαχανικά ή τουρσί, ψητά, μαρινάδες, οποιοδήποτε πιάτο θέλετε να ενισχύσετε με πικάντικη γευση και φυσικά στο κοκτέιλ Bloody Mary!

Και ήρθε η σειρά της σάλτσας που για αυτή γράφτηκε το τεράστιο αυτό post!
Τεριγιάκι σος - Teriyaki sauce 

Μια υπέροχη, παραδοσιακή, γλυκιά σάλτσα της Γιαπωνέζικης Κουζίνας. Μια πραγματικά λατρεμένη, απολαυστική σάλτσα φτιαγμένη από σάλτσα σόγιας, κρασί από ρύζι sake και mirin, ζάχαρη ή μέλι, σκόρδο, τζίντζερ,κρεμμύδι και σησαμέλαιο!
Συνοδεύει με ψητά, τηγανιτά και στον ατμό κρεατικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, ρύζι, πολλές φορές είναι απαραίτητο συστατικό στην Γιαπωνέζικη Κουζίνα, δοκιμάστε το και σε μαρινάδες!

Και τέλος άλλη μια γνωστή σος ....η barbecue sauce!
Η καπνιστή της γεύση δένει τέλεια με τον τοματοπολτο, το ξύδι, την σάλτσα σόγιας, την ζάχαρη ή το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και μια ποικιλία συστατικών που διαφέρει από συνταγή σε συνταγή!Φυσικά η σάλτσα αυτή πρέπει να συνδιαστεί με οτιδήποτε ψητό κρεατικό, πουλερικό ή λαχανικό, μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα της Ασιατικής και αμερικάνικης Κουζίνας!







Από το παρακάτω site πήρα εγώ τη βοήθεια!!!! 
Τα λέμε πάλι!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γλειφιτζούρια με μπεζέδες!

Βασιλόπιτα -Τσουρέκια Ίδια ζύμη-Υπερτέλεια γεύση!!!!!