Τσικνοπέμπτη και τα μυστικά του BBQ!
Η καλή προετοιμασία είναι η αρχή για ένα πετυχημένο BBQ. Η κατάλληλη μαρινάδα για το κάθε κρέας δίνει όχι μόνο γεύση αλλά και μπορεί να μαλακώσει το κάθε κρέας.Πάμε να δούμε κάποιες μαρινάδες για το κάθε κρέας...
Μαρινάδες
Για κοτόπουλο:(για 1 μεσαίο κοτόπουλο ή 4-5 μέτρια φιλέτα)
Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο:
1/2 φλ ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 σκ σκόρδο λιωμένες
1 κσ ρίγανη
μαύρο πιπέρι
Ανακατέουμε όλα μαζί τα υλικά και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα με πινέλο πάνω στο κοτόπουλο. Αφήνουμε για 4-6 ώρες στο ψυγείο. Προαιρετικά μπορούμε να αλείφουμε το κοτόπουλο με τη συγκεκριμένη μαρινάδα κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα:
1/2 φλ ελαιόλαδο
1 κσ κύμινο
1 κγ κανέλα
1 κγ πάπρικα
1/2 κγ κόκκινο πιπέρι
ξύσμα από ένα λάιμ
1 σκ σκόρδο λιωμένη
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα με πινέλο πάνω από το κοτόπουλο. Το αφήνουμε 4-6 ώρες στο ψυγείο.
Μαρινάδα με γιαούρτι και κάρυ:
2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
4 κσ κάρυ
1 κρεμμύδι τριμμένο
λίγο αλάτι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατέουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου. Αφού το σκεπάσουμε με μια ζελατίνα βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί όλη τη νύχτα.
Για χοιρινό: (για 3-4 μεσαίες μπριζόλες ή για 1 κιλό κρέας)
Μαρινάδα με κρασί και πιπέρι:
1/2 φλ ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κσ μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα το κρέας και το αφήνουμε για 6 ώρες.
Μαρινάδα με πορτοκάλι και μέλι:
1/2 φλ ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κσ μέλι
λίγο πιπέρι
Ανακατέουμε όλα μαζί τα υλικά και στη συνέχεια απλώνουμε με πινέλο πάνω από το κρέας και αφήνουμε για 4-6 ώρες στο ψυγείο.Αν θέλουμε μπορούμε να αλείφουμε το κρέας με τη μαρινάδα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μαρινάδα με μπύρα και κρεμμύδι:
1 ποτήρι μπύρα
2 κρεμμύδι σε ροδέλες
2 σκ σκόρδο λιωμένες
Ανακατέουμε τη μπύρα με το σκόρδο μέχρι να ενωθούν, στη συνέχεια προσθέτουμε και το κρεμμύδι και βυθίζουμε μέσα στη μαρινάδα το κρέας. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 6-8 ώρες.
Μαρινάδα με λεμόνι,θυμάρι,βασιλικό και μαιντανό:
1/3 φλ ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό 1 λεμονιού
2-3 λιωμένες σκ σκόρδου
1 κγ θυμάρι
1 κγ βασιλικό
5 κλωνάρια ψιλικομμένο μαιντανό
Ανακατέουμε όλα μαζί τα υλικά, τοποθετούμε το κρέας και αφήνουμε να μαριναριστεί για 4-6 ώρες.
Για αρνί:(για 1 κιλό περίπου παιδάκια)
Μαρινάδα με θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι:
1 φλ ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 σκ σκόρδο λιωμένες
2 κσ φρέσκο θυμάρι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Ανακατέουμε καλά όλα τα υλικά, αλείφουμε τα παιδάκια με ένα πινέλο και αφήνουμε για 4-6 ώρες.
Μαρινάδα με μέντα και λεμόνι:
1 φλ ελαιόλαδο
2 κσ ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Ανακατέουμε καλά όλα τα υλικά, αλείφουμε τα παιδάκια με ένα πινέλο και αφήνουμε για 4-6 ώρες.
Μαρινάδα με γιαούρτι και φασκόμηλο:
1 φλ ελαιόλαδο
1 γιαούρτι
3 κλωνάρια φασκόμηλο
Ανακατέουμε τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια βυθίζουμε μέσα τα παιδάκια. Αφήνουμε για 5-6 ώρες.
Μαρινάδα με σκόρδο, ρίγανη και δάφνη:
3 κγ χυμό λεμονιού
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
2 λεπτοκομμένες σκ σκόρδο
1/2 κγ θυμάρι
1/2 κγ ρίγανη
1-2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Ανακατέυομε τα υλικά, τοποθετούμε μέσα τα παιδάκια και αφήνουμε για 5-6 ώρες.
Για λαχανικά:
Μαρινάδα με λεμόνι,βασιλικό και σκόρδο:
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
φύλλα φρέσκου βασιλικού
1/4 κγ ρίγανη
2 σκ σκόρδο λιωμένες
πιπέρι
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ρηχό πιάτο και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα,τα σκεπάζουμε και τα αφήμου στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρέατος (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό…) αλλά και το μέγεθός του (λεπτό, παχύ…). Επίσης, εξαρτάται και από το πώς επιθυμεί κάποιος το φαγητό του (μέτριο, σχεδόν ωμό, καλοψημένο). Εμείς σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποιους χρόνους και εσείς προσαρμόστε τους στα γευστικά σας γούστα.
Για τα λουκάνικα: Να θυμάστε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το χοιρινό ή το μοσχάρι για να ψηθούν. Βάλτε τα σε μέτρια φωτιά –η δυνατή θα τα κάψει απ’ έξω και θα τα αφήσει ωμά από μέσα- και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά.
Για τα μπιφτέκια: Ανάλογα πάντα με το πάχος τους χρειάζονται ψήσιμο περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφήστε τα να ψηθούν καλά από την μία πλευρά και μετά γυρίστε τα αν θέλετε να μην σας διαλυθούν. Επίσης για να αποφύγετε κάτι τέτοιο ζυμώστε τον κιμά πολύ καλάπροσθέτοντας λίγο γάλα, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι, ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη φρυγανιά και κρεμμύδι όχι απλά ψιλοκομμένο, αλλά περασμένο από μπλέντερ. Για να το γυρίσετε χρησιμοποιήστε σπάτουλα και όχι λαβίδα ή πιρούνι.
Για τις μπριζόλες: Αν τις θέλετε καλοψημένες αφήστε τις 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ αν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο μειώστε τον χρόνο σε 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να γυρίζετε την κάθε μπριζόλα δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.
Για τα σουβλάκια: Υπολογίστε ότι ένα σουβλάκι για να ψηθεί καλά χρειάζεται περίπου 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όπως και με την μπριζόλα έτσι και με το σουβλάκι γυρίστε το δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα σωστό ψήσιμο. Και θυμηθείτε: βάλτε τα ξυλάκια για μια ώρα μέσα στο νερό για να μην καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά.
Για τα λαχανικά: Επειδή τα λαχανικά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ψηθούν στη σχάρα μπορείτε προηγουμένως να τα βράσετε ελαφρώς. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά και γυρίστε τα όσο πιο συχνά γίνεται γιατί καίγονται εύκολα. Ιδανικά λαχανικά για σχάρα είναι τα μανιτάρια, οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα κρεμύδια, οι πιπεριές και τα καλαμπόκια.
Για τα παϊδάκια: Λόγω μεγέθους προϋποθέτουν πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχές γύρισμα για να ψηθούν χωρίς να καούν. Μην τα αφήσετε περισσότερο από 10-15 λεπτά.
Για το κοτόπουλο: Όπως τα περισσότερα κρέατα έτσι και το κοτόπουλο χρειάζεται μέτρια φωτιά. Αν πρόκειται για φιλέτα τότε απαιτούνται περίπου 15-20 λεπτά –ανάλογα με το πόσο λεπτά ή χοντρά είναι, ενώ αν πρόκειται για παϊδάκια χρειάζονται 20-25 λεπτά. Στη δεύτερη περίπτωση αρχίστε το ψήσιμο από την εσωτερική πλευρά, επειδή τα κόκαλα λειτουργούν ως καλός αγωγός της θερμότητας. Καθώς η σάρκα του κοτόπουλου είναι πολύ τρυφερή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε το εσωτερικό να έχει ροζ χρώμα, αλλά ούτε να το παραψήσουμε, γιατί τότε σκληραίνει.
Extra Tips
-Αλατοπιπερώστε το κρέας σας στο τέλος του ψησίματος, ώστε να μείνει το κρέας σας μαλακό και ζουμερό.
-Προσθέστε τα μπαχαρικά στο κρέας κατά το σερβίρισμα και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
-Μην φοβηθείτε να ψήσετε μαζί στην ίδια σχάρα μπιφτέκια, λουκάνικα, σουβλάκια κ.α. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για το ψάρι.
-Ποτέ μην βάζετε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλετε από το ψυγείο, διότι θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό.
-Η συνήθεια να τρυπάμε το κρέας για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί είναι λάθος. Με αυτόν τον τρόπο χάνει τα υγρά του και στεγνώνει. Αντίθετα τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπήσετε πριν τα βάλετε στη φωτιά.
-Όσο μεγαλύτερο ή πιο χοντρό το κρέας, τόσο μεγαλώνει και η απόσταση που πρέπει να έχει από τα κάρβουνα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
-Κρεμάστε λίγα φύλλα δενδρολίβανου, φασκόμηλου, μέντας ή ό,τι άλλο έχετε δίπλα στην ψησταριά σας, την ώρα που ανάβετε την φωτιά, αν θέλετε να εξαλείψετε –όσο αυτό είναι εφικτό την μυρωδιά του καπνού.
-Πασπαλίστε τα κάρβουνα με μυρωδικά ενώ ψήνετε. Θα αρωματίσει τα ψητά σας και ταυτόχρονα θα διώξει τυχόν μύγες και κουνούπια.
-Ένας άλλος τρόπος να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια –ιδιαίτερα αν κάνετε το μπάρμπεκιου βράδυ- είναι η σιτρονέλλα και η λεβάντα. Σε κερί ή σε σπρέι η επιλογή είναι δική σας.
-Αν θέλετε να προσθέσετε έχτρα γεύση στα ψητά σας απλώστε με το πινέλο στα τελευταία πέντε λεπτά του ψησίματος σάλτσα bbq. Από το μοσχάρι, μέχρι το χοιρινό, το κοτόπουλο και τις γαρίδες, όλα καραμελώνουν γλυκά με αυτή τη σάλτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη με μυρωδικά ή τα κλασικά κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου