Γαλακτομπούρεκο
Το πιο τέλειο γαλακτομπούρεκο!
Υλικά:
5 ποτήρια γάλα φρέσκο
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 πακέτο βούτυρο
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Πως το κάνουμε:
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί.
Στρώνουμε το φύλλο και το βουτυρώνουμε (το βούτυρο όχι λιωμένο, απλά εκτός ψυγείου).
Τοποθετούμε τα μισά φύλλα από κάτω και τα υπόλοιπα από πάνω όλα βουτυρωμένα.
Για την κρέμα:
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
(Πρώτα βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και μετά το γάλα χωρίς να ανακατέψουμε,και έτσι δεν ''πιάνει'' το γάλα στον πάτο της).
Μόλις αρχίσει να βράζει,ρίχνουμε το σιμιγδάλι,το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς.
Μόλις πήξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
Πάνω από τα μισά φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί (τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει),ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Χαράζουμε ελαφρά σε μερίδες και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40'-50' περίπου.
Θα καταλάβουμε ότι το γλυκό μας έχει ψηθεί,όταν έχει φουσκώσει και ξεκολλάει γύρω γύρω από το ταψί.
Υλικά για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο ξύσμα
Πως το κάνουμε:
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5' περίπου και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο σιγά σιγά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου